fredag den 2. maj 2014

1. maj tale 2014 FaxekredsenSå har vi endnu engang oplevet miraklet, hvor naturens varme og væde får bøgen til at springe ud og frugttræerne til at blomstre.

Er det stadig nødvendigt at fejer arbejdernes internationale kampdag er der nogle der spørger, kan vi ikke sagtnes klare os selv i de Gule Fagforeninger der sælger falsk tryghed på dåser og undergraver fællesskabet og kommende generationers arbejdsvilkår.

Eller virksomheder som underbetaler deres udenlandske ansatte, så lastbilschauffører, murer, gartnere, landbrugsmedarbejdere og en lang række ufaglærte bliver mere og mere presset på deres levebrød.

Højrefløjen som med Joakim B Olsens ord om løndumping der skulle være et andet ord for konkurrence og en god måde at presse lønninger og undergrave fagbevægelsen på. For ikke at nævne hans kommentar om de "Fattige der bare kan nedlægge dyr og spise dem"! Han lever i øvrigt meget godt op til, hvad der er det værste ved politiske vittigheder? At de alt for ofte bliver valgt til folketinget!

Krisen som foruden de 10 år med VKO ha i den grad rusket og lavet revner i fundamentet af den bygning vi har rejst! Arbejdet og kampen er langt fra slut og derfor er 1. maj stadig en fejring værd.

Vi står i dag overfor to veje i dansk politik.

Et valg mellem et Danmark for folket – eller et Danmark for de få!

***

Jeg kan roligt uden nogle underdrivelse sige at jeg tilhører et parti der bestemt ikke kan beskyldes for at være populistisk som visse andre. Nogen vil måske mene at vi har givet for meget køb på vores principper, og derfor burde forlade regeringen eller udskrive valg nu.

Hvad vil konsekvensen være hvis regeringen falder enten ved at gå eller ved et valg nu. Især når det bare resulterer i, at højrefløjen sætter sig på magten.

Valget i Dansk politik står mellem en socialdemokratisk ledet regering eller lille Lars fra Græsted. Med Kristian Thuelsen Dahl som efter hans egne ord, er den lille mands beskytter! Jeg tror at Kristian har misforstået begrebet bag den lille mand. For at kalde lille Lars fra Græsteds politik for den lille mands beskyttere er noget af en overdrivelse. Men en ting er sikkert, Kristian peger på Løkke som statsminister uden nogen betingelser, ikke engang en grænsebom kræver han!

Lad os lige dvæle lidt ved, hvad det kostede for den almindelige dansker de 10 år med VK-regeringen, støttede op af DF hvor Thuelsen Dahl efter eget udsagn, havde en nøglerolle. Han stemte for nulvækst og velfærdsforringelser. Til gengæld for fattigdomsydelser, lavere kriminel lavalder, så børn kom i fængsel, og brugerbetaling i vores sundhedsvæsen. Jamen hov - det var da også Kristian Thuelsen Dahl, der fik den i gåseøjne geniale ide, til at fjerne en god portion tryghed hen over en aften fra de arbejdsløse, ved at forslå dagpengereformen.

Så hvad kommer DF til at koste for samfundet og fællesskabet, ved en ny støtte til Lars Løkke. Hvad vil en stemme på DF betyde for Danmark?

Ja altså - vi kan jo starte med det nye penge begreb, opkaldt efter Kristian Thuelsen Dahl nemlig ”Tulliarder”. Et begreb der dækker over milliarder til gaver, som ikke findes i virkeligheden. Gaver til de ældre, børnefamilierne og de syge. Desværre melder historien ikke noget om, hvor pengene skal komme fra. Og det huer jo ikke en økonom som mig! Ærlig talt - er det for nemt sluppet, at love gaver for 155 mia. kr. svarende til, at man vil bygge tre-fire storebæltsbroer uden at sige, hvordan det skal betales.

Mon ikke Lars Løkke hvis hedeste ønske er nulvækst og Kristian’s Thuelsen Dahls gaveregn for 155 mia. kr. vil betyde en tur i luksusfælden, for det hænger ikke sammen. Så må vi håbe det går bedre for dem, end det gjorde med Amalie.

Lad os også lige kikke på Løkkes nulvækst, som på ganske få år vil betyde 33.000 færre velfærdsmedarbejdere end med regeringen ved roret. Hvem skal vi gætte på det rammer, mit bud er de såkaldte varme hænder, de pædagoger der passer vores børn osv.. Vi ved jo allerede nu og kan se, at vi får flere ældre og selvom vores ældre medborger holder sig bedre raske (tak for det), vil det alligevel betyde, at der bliver færre penge til børn og hospitaler. Denne erkendelse er kommet fra Inger Støjberg!

Altså færre penge til velfærd og fællesskabet, for det skal ifølge Løkke være billigere at være rig. Både Oliebranchen og bankerne har af Løkke allerede fået lovet skattelettelser, og Løkke vil bestemt ikke afvise at topskatten også skal fjernes, for det er jo de konservatives mærkesag.

En Venstre-ledet regering vil føre til nye revner i fundamentet, på den bygning vi har rejst. Det svarer sig lidt til, når man som barn sparkede til en myretue, så måtte alle arbejderne i gang igen med at knokle - for at rydde op og genopbygge tuen!

***

Socialdemokraterne vil have et samfund, hvor alle der kan arbejde, også har et arbejde at stå op til. Et samfund hvor vi passer på hinanden og hjælper dem, der har behov.

Det er derfor, vi gør alt hvad der står i vores magt for at fastholde arbejdspladser og skabe nye. Og nej de ledige er ikke dovne, for der er ikke nok job til rådighed. Regeringen har truffet nogle hårde valg for at få Danmark igennem krisen. Og nu er der nogle spæde tegn i de forskellige nøgletal der bekræfter dette, at der kommer nye arbejdspladser og råd til bedre velfærd.

Jeg har bestemt ikke været enig i alle de valg regeringen har taget, og mon ikke Per Hækkerups ord: ”Nu er den socialdemokratiske gruppe kommet så tæt på sandheden som muligt – uden at gøre brug af den” passer meget godt, på de kompromiser og valg et regeringssamarbejde kræver.

Da regeringen overtog magten var der ikke styr på pengekassen. Vi var under skærpet tilsyn af EU fordi Claus Hjorth og VKO ikke kunne lægge ordentlig sammen, Claus Hjorth skulle aldrig have foræret Ole Sohn den regnemaskine han have i sin skuffe! Derfor var den økonomiske vej regeringen stod overfor, brolagt som en ”Forårsdag i helvede”!

Her behøver jeg bare at nævne dagpengereformen, besluttet af de borgerlige partier herunder de Radikale. Vi socialdemokrater stemte imod. Alle som en. Derfor har det også været vores opgave, at forsøge at rette op på nogle af de skævheder, som reformen giver danskerne. Først en midlertidig forlængelse af Dagpengeperioden med et halvt år - og sikret yderligere økonomisk forsørgelse til de mennesker, der har mistet deres dagpengeret. Disse tiltag var ikke sket med Lars Løkke ved roret, tværtimod mener Løkke ikke det er noget problem, hvis arbejdsløse må gå fra hus og hjem.

Løsningerne er langt fra perfekte og stod det til mig burde genoptjeningskravet halveres og gøre reformen konjunkturer afhængig. Men regeringspartneren de Radikale ønsker desværre ikke, at ændre på dette - og forbedre trygheden. Det kan i sidste ende resultere i, at lønmodtagerne ved de næste overenskomstforhandlinger vil kræve en større grad af tryghed i ansættelsen - som f.eks. længere opsigelsesperiode. Dermed forsvinder vores evne som samfund til, at indrette os efter de internationale konjunkturer, og hjælpe folk videre til nye job - hvilket vil være til skade - for danske virksomheder og væksten.

På trods af krisen har regeringen dog lavet 100 konkrete forbedringer - for almindelige dansker siden valget! For at nævne nogle få:

Tag vores ældre der har fået forhøjet ældrechecken - og ved finansloven sikret dem en milliard kr.

Tag ligheden i sundhed og kræftbehandling. Slut med at du selv skal betale, hvis du lider af barnløshed.

Tag togfonden der finansieres ved at beskatte oliebranchen hårdere. Så vi får bedre og hurtigere tog.

Vi er den regering der har gjort mest og fortsat vil sørge for at styrke vores uddannelser. Med et mål om at alle skal med. Vi får brug for uddannet og kompentent arbejdskraft til vores virksomheder og på den måde skaber vi vækst og råd til fremtidens velfærdssamfund.

Men vi er langt fra færdige, vi skal fortsat styrke og reparer fundamentet, i den bygning vi har rejst. Vi skal investere i mennesker og muligheder - alle skal have en fair chance. Et Danmark for folket og bekæmpe et Danmark for de få!

***

Tilsvarende med EU valget er det bestemt ikke ligegyldigt hvem der skal kæmpe imod løndumping. Socialdemokraterne vil kæmpe for danske lønninger, danske levestandard og danske arbejdspladser.

Jeg vil derfor anbefale at stemme på den altid arbejdsomme Britta Thomsen.

Samtidigt bliver der afholdt folkeafstemning om patentdomstolen, jeg anbefaler et ja fordi det vil gavne danske virksomheder og iværksættere at kunne nøjes med et patent der gælder i Danmark og de øvrige EU-lande. Som det er i dag skal der søges i hvert eneste land. Samtidigt ændre patentreformen ikke på, hvad der kan patenteres!

***

Ved flaghejsningen på 1. maj synger vi ”Når jeg ser et rødt flag smælde”.

Vi synger:

”Jeg har set min fader ranke ryggen op i flagets brus”

Det er sådan jeg har det som socialdemokrat. Og det er et meget godt billede på, hvad vi har brug for.

For nok kan målingerne være dårlige og nok møder vi meget kritik.

Men husk også på, at et flag er flottest i modvind.

1. maj er en anledning til at ranke ryggen og holde fanen højt. Og fejre det fællesskab som vi sammen i generationer har bygget op igennem politiske kampe.

Jeg takker for, at jeg fik lov til at udøve min grundlovssikrede rettighed, at tale i god ro og orden! TAK

Fortsat god kampdag
Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Bemærk! Kun medlemmer af denne blog kan sende kommentarer.